gezinshuis

gezinshuis
de morgenster

woensdag 4 maart 2015

open huis

Een enorme berg boodschappen staat weer in de kast. De kinderen hadden een lijst gemaakt van allerlei lekkere dingen die ik maar moest maken voor het open huis. Maar de lijst was wel erg lang en bevatte natuurlijk allerlei zoete dingen die kinderen erg lekker vinden (en ook volwassenen wel hoor) . Zullen we ook iets gezonds klaarmaken. Verbaasd kijken ze me aan. Gezond??? Maar dat is toch niet gezellig. Uiteindelijk hebben we een mix van alles wat.
En als er nu niemand komt mam? Eh, ja dat kan natuurlijk ook nog.
Dan eten wij alles zelf op zondag: roept pleegje.
Moet ik ook mijn kamer netjes maken? vragen ze. Ja natuurlijk moet alles netjes zijn. dat moet toch altijd? En als er dingen zijn waarvan je niet wilt dat iemand daar aan komt of dat ziet doe je dat in je kast.
Ze vinden het best spannend. Mensen die komen kijken hoe het is om in een gezinshuis te wonen. Ze weten ook wel dat het anders is als in een gewoon pleeggezin of bij je eigen papa en mama. Maar voor hun is er toch niets bijzonders aan. We wonen toch in een gewoon gezin? Bij papa André en mama Jenny. Ik ben blij dat ze dit zo wel voelen. Dat het voor hun niet anders voelt. Soms roepen ze weleens als ze het niet eens zijn met een bepaalde regel: we lijken net een leefgroep! Ja, en regels en structuur zijn gewoon nodig. Ook in een gezinshuis. .
 Zo wilde één van de pleegje vandaag ook spelen. maar het is al een paar keer niet goed gegaan met spelen. Dus ik ze: speel maar bij ons. Maar dat wilde hij niet. Nee, ik wil op het dorp spelen. En dan moet je gaan uitleggen dat hij het gewoon niet goed kan om zonder begeleiding op het dorp te spelen. Dat hij mede daarom ook bij ons woont  om deze dingen te leren. Met alle prikkels om te gaan en alles wat er op straat gebeurt. Bij ons in de tuin is het veilig en zijn wij er. En dan vind hij ons maar een rot vader en moeder.  Met stomme regels en vind hij ons zelfs discriminerend omdat hij een kleurtje heeft en wij blank zijn. En als ik dan in een daverde lach schiet omdat dit er zo serieus uit komt heb je weer een boze bui. U lacht me uit! Nee, ik lach omdat je iets grappigs zegt. Jij vind dat ik jou meer straf geeft  omdat je niet blank bent. Maar ik heb nog vier kinderen hier in huis die nog veeeeel donkerder zijn dan jou en die heb ik nog nooit gehoord over discriminatie. Dat is ook niet echt iets waar je als kind mee bezig moet zijn. Jij denkt:  Ik krijg straf dus ze haten me omdat ik niet blank ben. Daar denk ik niet over na hoor. Ik zie de kleurtjes soms niet eens meer. Ik heb er zoveel in huis. Het maakt voor ons helemaal niet uit. Maar dat komt op zo'n moment niet binnen. Maar als je na een dag dan een sorry krijg hoop ik dat hij het wel begrepen heeft.

Komende zaterdag dus open huis. Voor iedereen. Ik hoop dat als je tijd hebt, je even langs komt.
Misschien weet je al wat het is om gezinshuis te zijn. maar kom dan even om die bak koffie en dat praatje. Wij zien er naar uit en de kinderen ook. We zijn van 11 tot 4 open.

 
Gezinshuis De Morgenster 
Volckerweg 1    4411 Sl Rilland                                                                                                                                                                                                    
 

3 opmerkingen:

 1. Tis té ver! Anders kwam ik ff voor die koffie ;) Ik schat zo'n kleine 150km? Jammer! Hoop toch dat er voor jullie bezoekers zullen komen. fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heeej Wat had ik graag komen kijken!
  Voor mij ook 150 km, dus helaas !
  succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Your blog is very useful for me,Thanks for your sharing.

  ทางบ้าน

  BeantwoordenVerwijderen