gezinshuis

gezinshuis
de morgenster

woensdag 6 juli 2016

dweilen met de kraan open?

Eindelijk..rust. Ik probeer al een tijdje mijn hoofd leeg te maken. Even gewoon tot rust te komen, maar het lukt niet erg. Niet bij de Oesterdam, niet in de tuin, niet in mijn kantoor. Het zit gewoon in mijn hoofd. Mooi, heb ik vanmorgen een vrouwenochtend geleid over loslaten. maar ik bak er zelf niks van. De laatste weken voor de zomervakantie breken aan. En dan is het druk. Allerlei dingen moeten worden afgesloten, en aangevraagd. kennismaking hier, evaluatie daar. Dat is allemaal te doen en heb ik best onder controle. Maar als daarbij ook nog de een na de andere school belt of mailt of een gesprek wil over het gedrag van onze pleegjes, en ook in ons gezinshuis het gedrag niet om over naar huis te schrijven is. En dat ook de sfeer hierdoor behoorlijk beïnvloed wordt. Pff. Dan is het ineens gewoon even op. En natuurlijk is het goed en fijn dat we op de hoogte worden gehouden door de scholen. Dat moet ook. Maar het was net of alles ineens tegelijk kwam. Ik heb gewoon even het gevoel dat ik aan het dweilen ben met de kraan open. Waar doe ik het voor?

Tijd voor gezinsberaad. Ik gooi het na het eten in de groep. Ik weet niet wat jullie ervan vinden maar ik ben klaar met dat gedrag en die telefoontjes en mailtjes en chagrijnige gedoe hier. Ik vind het hier niet leuk meer. Jullie?
Zeven hoofden draaien ineens naar me toe. Hé, ik heb hun aandacht. Eindelijk. Meestal moet ik schreeuwen om verstaanbaar te zijn, maar nu is iedereen ineens stil. Onze jongste aanwinst weet niet wat er gebeuren gaat, maar de andere pleegjes kennen deze gesprekken wel. En die zijn soms even nodig om iedereen weer even stil te zetten bij wat we eigenlijk aan het doen zijn.

Nou, we mogen ook niks en daarom ben ik altijd boos. En u scheld altijd!!
Oké, ik voel me soms ook net een politieagent. Maar willen jullie dingen leren? Eh, ja ik wil best iets leren, maar soms lukt het gewoon niet of ik heb geen zin om te doen wat ik moet doen. Das eerlijk.
Na een half uur heeft iedereen zijn zegje wel gedaan. Van ik mag niks en u bent te streng komen we uit op : regels zijn nodig om dingen te leren en we hebben daar niet altijd zin in. Op mijn vraag hoe we in elk geval weer een gezellige sfeer kunnen creëren in huis is het even stil. Dan komt er eerst weer een aanval op de regels. Op de computer als ik het wil. Geen oudertoezicht en tijdslimieten meer. Ik schud mijn hoofd. Nee, sommige regels zijn niet aan te tornen. Die blijven voorlopig zoals het is. Laat eerst maar verantwoordelijkheid zien op andere gebieden. Maar dan komt ons wijze pleegje. Die toegeeft soms gewoon lui te zijn en geen zin te hebben om iets te doen. Maar het echt wel wil en er ook zijn best voor doet. Zijn idee is om van de speelkamer, die nu voor kleine kinderen nog is ingericht, een chillhok te maken. Want nu hebben we alleen nog maar pubers. Op ons jongste pleegje na, maar voor hem kan best wat speelgoed blijven staan. De speelkamer is best groot. En misschien kunt u daar dan een boekenkast in zetten met boeken voor ons en een abonnement op de Donald Duck en een hangbank. Mijn mond valt even open. Kijk zo komen we ergens. Dit is iets waar ik concreet iets mee kan doen. Super idee pleeg. Het is soms lastig voor onze pleegje om zo buitenaf te wonen. Het heeft voordelen maar ook zeker nadelen. Even naar vrienden gaan is er niet bij en die vinden het vaak ook te ver om naar ons te komen. Dus ze zijn ook veel aangewezen op het gezinshuis en de kinderen die daar wonen. En gaat pleeg verder. Dingen met elkaar doen vinden we ook leuk. Dat kunnen best vaker doen. We hebben de afgelopen tijd een paar keer met elkaar gefietst met als afsluiting en beloning een ijsje eten. En ja, daar genieten ze echt van. Ik vind het zo knap dat ze onder woorden kunnen brengen wat ze anders zouden willen en wat ze moeilijk vinden maar ook dat ze wel snappen dat ze dingen moeten leren. En wat we nu eigenlijk gedaan hebben is hun gedag spiegelen. Wat zijn de gevolgen van jou gedrag als je je niet aan de regels houd. maar ook luisteren naar wat zij te zeggen hebben. En dat ook serieus nemen. Waarom laat ik het dan toch zo oplopen voordat ik aan de bel trek en roep: gezinsberaad.!
Nog dezelfde avond beginnen twee pleegjes met het opruimen van hun kast. Vuilniszakken afval, kapotte spullen en kleding komt eruit. Dat ruimt op. Ja, zegt pleeg waarbij het kwartje al een poosje gevallen is. Als je het steeds opruim is het zo gedaan en het is echt heel fijn als je uit school komt en je kamer is gewoon netjes.

Dweilen met de kraan open? Nee hoor. Moet je kijken wat onze pleegjes al geleerd hebben. Als ik terug denk aan de eerste dag dat ze mijn huis binnen stapte. Onzeker, boos, verdrietig, angstig..
Dan zie ik nu een stel opgeschoten pubers. Stabieler, zekerder, blij. En dan is het soms even buffelen. Maar het is zo super dat we ook dat gewoon met elkaar kunnen bespreken. Deze mama is er even klaar mee en moe van. Maar toch ben ik trots op jullie en hou ik van jullie.
En dat klaart de lucht weer even. En dan komt er rust in mijn hoofd.
En dan mag ik het ook steeds weer bij God brengen. Ik weet het soms even niet. Hoe ik ze moet bereiken. Of ik het wel goed doe. Maar Hij wel. Hij beloofd het. Mijn oog zal op je zijn. Waar je ook heen gaat. In wat voor omstandigheden je ook komt. Hoe moeilijk en zwaar het soms ook is. Hij is erbij en bij Hem mag ik echt tot rust komen.

Al is er dan straks wel werk aan de speelkamer. Straks..ergens na de vakantie denk ik maar zo.

(Foto met toestemming geplaats van de kids waarbij onze nieuwste pleeg er nog niet bij staat. )

3 opmerkingen:

 1. Eerlijk geschreven. De weken voor de grote vakantie zijn altijd erg druk. Mischoen een idee om de speelkamer nu al te veranderen in de vakantie kunnen de Kids zelf mooi helpen. En er ook al plezier van hebben. Tenzij het een heel grote aanpak gaat worden. Sterkte en heel fijne vakantie! Jane

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige foto trouwens van de kinderen. Mooi stel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoo herkenbaar weer!
  Bedankt dat je nog de tijd nam om dit blog te schrijven!
  Fijne vakantie en super idee van die speelkamer

  BeantwoordenVerwijderen