gezinshuis

gezinshuis
de morgenster

dinsdag 6 september 2016

einde vakantie

Thuis. Nergens beter dan thuis. Heerlijk in je eigen bed. Ook al hadden we een heerlijk huis in Spanje. Toch gaat er niets boven je eigen huis.
Nog drie weken te gaan. We zijn nog maar op de helft. Als ik erover nadenk bekruipt me het gevoel van: hoe kom ik hier door ?
De eerste thuisweek is even wennen voor de kinderen en voor ons. Het Nederlandse ritme zit er al snel weer in. Tijd is weer een belangrijk ding. Afspraken staan ook weer in de agenda. Daar ontkomen we toch niet helemaal aan. De vakantiewas viel mee. Veel kleding is er niet gebruikt en ik had ook een wasmachine daar. Het bijwerken van de administratie was meer werk.
Twee pleegje gaan na de vakantie beginnen aan het voortgezet onderwijs dus gaan we eerst maar op schoolspullen uit. Eerst met de één. Samen op stap. En de andere keer met de ander. En ze zijn goed geslaagd. Gelogeerd werd er ook nog. En na de eerste thuis week hadden we een vrij weekend. En dan zal je denken. Nou ja zeg. net vakantie gehad. Maar voor ons was vakantie ook gewoon hard werken soms. Dus waren we ook echt wel even toe aan tijd samen. En dat was heerlijk. Dochter en schoonzoon kwamen in huis en dat bespaarde ons weer een hele vrijdagmiddag rijden om alle kinderen in het logeergezin te brengen. En de kinderen genieten ervan. Zo rolden we de tweede week in. En daar hadden we dus de Spaanse hitte nog een keer. Niet helemaal want in Spanje was het beter te doen. Hier wordt je zo loom van de warmte. Het zwembad is veel gebruikt en de week vloog om.
Vrijdag kwam pleegje thuis. Ze had gelogeerd bij onze dochter. En nu bleef onze kleinzoon een nachtje logeren. Wat is dat genieten. We vierden dat weekend ook de verjaardag van pleegje. Hij wilde graag gaan wokken, dus dat was ook voor onze kleinzoon genieten. En met zoveel aandacht heb je het toch gewoon naar je zin.

Inmiddels is de laatste week aangebroken. Zeker door het mooie weer is het best snel gegaan. Toch zuchten we om tien uur 's avonds echt weleens. Pff, wat een dag. Boze buien, ruzies, verveling, rommel maken en niet opruimen. Maar dan ook weer ineens: ik wil de taak om de hond uit te laten wel overnemen van degene die aan de beurt is hoor. Kom maar Luca, ik ga je uitlaten. Ik pak even je hengsel hoor.
En zo is er een eind gekomen aan de vakantie. Met een lach en een traan. Plezier maken en ruzie maken. Het leven van alle dag begint weer.

Maandag vroeg de wekker. Au, dat doet even zeer zeg. Maar als je denk dat ik nu de vlag al uithang heb je het mis. Van de zeven gaat er nog maar een echt heel de dag naar school. Als hij klaar is en wacht op de taxi, en nog eens wacht gaan we maar eens bellen. ??Nee hoor, pleegje is niet aangemeld. En dan mag ik hem ook niet ophalen. Dus André moet hem zelf gaan brengen. Maar voordat hij vertrekt staat er wel een taxi voor. Maar de verkeerde. Voor pleegje die nog vrij heeft. Die gaat naar een nieuwe school en heeft vandaag alleen kennismaking. En dan de pubers. Vijf stuks. Zij moeten hun boekenpakket halen en rooster. Als de avond aanbreekt en mijn tafel vol ligt met boeken en kaftpapier verlang ik naar rust. Wat een dag.

En nu is het stil. Heel stil in huis. Vanmorgen om zeven uur was het hectiek. Ik kan mijn fietssleutel niet vinden. Waar is mijn Bijbel. Grr ik had nog zo gezegd: leg alles voor je gaat slapen klaar. Eindelijk heeft iedereen alles en daar gaat het spul. Vijf pubers op het voortgezet onderwijs. Waar blijft de tijd. Allemaal hun eigen verhaal. de één kwam binnen en hing de eerste maanden als een aap aan mijn benen. De ander stapte vrijmoedig ons huis binnen: hallo hier ben ik. De eerste dag naar school is als de dag van teren. En nu. Zelfstandig. Loslaten. Ondanks hun buien, ruzies en strubbelingen ben ik trots op ze. Een nieuwe periode breekt aan. In mijn hart rijst een gebed op. Heer ga met ze mee en houd ze heel dicht bij U.


1 opmerking:

  1. Zo herkenbaar. Jouw verhaal is ons verhaal, na een vakantie met onze gezinshuiskinderen. Die ook dit jaar op 1 na allemaal naar de middelbare school gaan.

    BeantwoordenVerwijderen