gezinshuis

gezinshuis
de morgenster

woensdag 7 december 2016

december drukte en een val

December.
Een maand vol drukte, verwachting en uitzien. Het stormt regelmatig in ons huis. Spanning ten top. Sint is geweest. Een avond vol gezelligheid en verrassingen. Soms maakt het me onzeker. Vinden ze het wel leuk? Is het wel gezellig? Maar dan bedenk ik me dat met deze kids het hier en nu soms anders is dan het terug kijken straks. We geven ze herinneringen mee waar ze nu misschien nog niet veel mee kunnen maar later als alles een plek heeft gekregen kunnen ze terug kijken. Terug kijken op die mooie herinneringen.

We hebben dit jaar voor het eerst lootjes getrokken. En er moest een gedicht bij het kado. Wat is het dan leuk om de creativiteit van de kinderen te zien. Op hun eigen manier zijn ze bezig. De één met een grapje dat zijn geld op was en alleen nog maar een oude pen kon geven tot de ander die zelf op de computer een gedicht wilde maken maar er kwam een heel verhaal met een verstop grapje die hij ter plekke vergat. Ondertussen een heerlijke gourmet en de avond was compleet. Na de Sintavond wordt het weer wat rustiger in huis.

Twee weken geleden. Maandagavond. Iedereen was druk met huiswerk en opruimen van het avondeten. Dus ik ga er even uit met de hond. Dat heb ik geweten. Er kwam een auto aan op ons oh zo donkere weg. Ik heb een zaklamp mee dus laat even zien dat ik daar loop. Maar tegelijk zie ik de weg niet meer en raak zelf naast de weg met mijn voet. Zwik en bam, daar lig ik. Zonder mobiele telefoon. Want ja, dat verwacht je toch niet. En dan kan je roepen zo hard je kan maar niemand die je hoort. Na vijf minuten ging manlief met pleeg naar de voetbal en die hoorde me toen wel. Pleeg helpt me naar binnen. En oh wat zijn ze dan lief en zorgzaam. Als mama pijn heeft en iets niet meer kan kunnen ze ineens van alles zelf. Nu, twee weken verder is mijn voet nog iets opgezet en voel ik het nog behoorlijk. Maar lopen kan ik weer. Want wat is dat een beproeving zeg. Als je bijna niets kan doen omdat je niet lopen kan. En door die pijn bijna niet slapen kan. Dan moet ik dingen uit handen geven en anderen laten doen. Dat is niet echt mijn sterkste kant. Maar ik had nu even geen keus. 

Maar dat gaf me wel veel tijd om aan mijn studie te werken. Ik ben begonnen aan een opleiding (HBO kindercoach). Heel spannend voor iemand die al zo lang niet naar school is geweest. Onzekerheid. Dat komt weer om de hoek kijken Kan ik het wel? Nou en of ik het kan. Mijn eerste module zit erop en ik ben geslaagd. Op naar de volgende. Het is zo leuk. En zo herkenbaar is de leerstof. De schooldagen zijn pittig maar wel heel gezellig. Thuis besteed ik één dag per week aan huiswerk en leren. Dat vergt discipline maar het eerste resultaat is binnen. En dat motiveert.

Rommel. Dat was er ook nog de afgelopen tijd. Er moest een dakkapel komen op een van de kamers. Dus pleegje in het kantoor. Spullen naar de speelkamer. En je huis is direct een troep. Maar gelukkig duurde het maar een week. En we hebben er een heerlijke grote kamer voor terug gekregen. Voor ons is het even makkelijk aanpassen en we overzien het geheel. Maar wat heeft zo iets simpels een impact op de pleegjes. Alles is anders. Er slaapt er een op een andere plek. Er staat van alles in de speelkamer wat er niet hoort. Er lopen mannen in huis die aan het werk zijn.  Dat past dan even niet in hun systeem. En ook dat is direct merkbaar in gedrag.

En nu gaan we richting de kerstvakantie. Nog meer spanning en drukte. We proberen een planning te maken maar onze ervaring is dat dit vaak niet werkt. Komend weekend is ons laatste vrije weekend dit jaar. Daar gaan we nog even van genieten. Dat is vrijdag dan even heel druk om alle kinderen in hun logeergezinnen te brengen. maar dan kunnen we daarna nog even samen genieten.


3 opmerkingen:

 1. Hallo Jenny,
  Mag ik vragen via welke instantie je de hbo kindercoach volgt?
  Ben me ook aan het orienteren, en er zijn best wat mogelijkheden.
  Ga je ook naar school, of vooral via e-learning?
  alvast bedankt, groetjes Jacomien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe de opleiding bij Scheidegger. Ik ga om de drie weken een dag naar school en doe de rest thuis. Bevalt super goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben me ook aan het orienteren, en er zijn best wat mogelijkheden.


  ทางบ้าน

  BeantwoordenVerwijderen