gezinshuis

gezinshuis
de morgenster

dinsdag

einde Ugandareis

Na de indrukwekkende kerkdienst gaan we eerst terug naar het hotel voor een lunch. In de middag maken we een boottocht. Wat een ervaring. Als we vanuit onze boot de prachtige krokodillen, nijlpaarden en allerlei vogels zien vergeet je even de andere kant van dit prachtige land. Het is heerlijk om even bij te komen van alle indrukken die we hebben opgedaan. Mijn hoofd is vol. Ongelooflijk vol. Ik geniet van dit mooie stuk land.De volgende dag staan we vroeg op. Voor de liefhebbers is er nog een safaritocht. Die wil niet aan me voorbij laten gaan. 6.00 uur vertrekken. Wederom is het adembenemend. Langs de bus lopen de giraffen, leeuwen, olifanten. Als we ineens een leeuwenpaar met jongen zien gaat de bus van de weg af. Als we allemaal foto's hebben gemaakt wil de chauffeur verder rijden maar ....we zitten vast. Dus moeten we allemaal de bus uit. En duwen. Op de plek waar net nog een paar leeuwen liepen.Na deze safari vertrekken we naar Gulu. Dit deel van Uganda en van de reis hebben erg veel indruk gemaakt. De trauma's die de mensen van generatie op generatie overbrengen is voelbaar. Het lijkt of een dikke deken het land bedekt. Vrouwen kijken je niet aan als je met ze praat. Als je contact maakt zie je ze opbloeien. Hun blik opent zich en ze stralen van de aandacht die je ze geeft.
Hier gaan we aan de slag op een project. We hebben als groep geld bijeen gespaard voor twee klaslokalen. Die staan er al, maar wij gaan schilderen. Het resultaat is prachtig. Het is warm. Heel warm om te werken. We vermaken ons tussendoor met de kinderen. Twee dagen zijn we op dit project. Hier gaan we ook op huisbezoek. En dan ontmoet ik Benjamin. Benjamin zit al in het project zonder dat hij een sponsor heeft. Zijn ouders wonen samen met zijn oom en tante twee hutjes. De ouders met de kleine kinderen slapen in de ene hut en de opgroeiende grotere kinderen in de andere.
We helpen met koken. En wat een werk heeft deze moeder aan het bereiden van het eten. Eerst moet de tarwe fijngemalen worden. Alles gebeurd met de hand. Een vuur wordt opgestookt. Het is veel,
zwaar en tijdrovend werk. Vader werkt op het land. Ze hebben eigen land en ook de hutjes zijn van henzelf. Maar koeien en een ploeg hebben ze niet. Ik ben geraakt door hun verhaal en besluit om Benjamin te gaan sponsoren. De reactie van moeder is overweldigend. Ze is zo blij. Een sponsor voor haar kind. Hiermee wordt het hele gezin, en eigenlijk twee gezinnen geholpen. Want de twee gezinnen wonen gezamenlijk en doen alles gezamenlijk.Ik ben zo blij dat ik deze reis heb mogen maken. Ik heb veel mogen geven, maar nog veel meer mogen ontvangen. Deze reis is een verrijking geweest.
Ik heb mogen ervaren hoe dichtbij God is. Ondanks al de armoede in dit land. God is erbij. Deze mensen leven zo vanuit dit vertrouwen. Mijn blik op de kerk, het geloof en het leven is voorgoed veranderd. 


1 opmerking: