gezinshuis

gezinshuis
de morgenster

zondag 18 januari 2015

activiteitenslinger


De verjaardag is achter de rug. En pleegje heeft het fijn gehad. We hadden de andere kinderen woensdagmiddag ergens laten spelen. Op twee na was dit gelukt. Maar dat maakte het voor hem overzichtelijk. Zijn eigen mama en babybroertje met de papa van babybroertje kwamen. En zijn twee oudere broers en zijn vorige pleegmoeder. Dat waren er voor dat moment genoeg. Heerlijk zoals het dan gaat. De broers vinden elkaar direct en genieten van elkaar en mama. Ook toen het afscheid kwam ging het goed. Geen tranen, maar een dikke knuffel. Tot de volgende keer!
Toen alle visite weg was ging hij heerlijk spelen met zijn nieuwe speelgoed. Geen boze bui of heftige reactie. Super. 's Avonds is hij heerlijk en voldaan gaan slapen. Dat was weer een stapje vooruit. Ook de volgende morgen naar school ging hij rustig weg. Nu nog het kinderfeestje. We hebben een stevig gesprek gehad over zijn gedrag op kinderfeestjes. We hebben besloten om het klein te houden. Niet teveel kinderen en lekker thuis. Niet teveel moeten en doen. En we hebben onze toekomstige stagiaire gevraagd om te komen helpen. Dan kunnen we direct aan elkaar wennen en kijken hoe het gaat met de kinderen. En dat was een succes. De klik was er tussen de kinderen en het ging prima. Ze speelde heerlijk in op de vraag van de stuiterballetjes. Eerst mochten ze zelf pannenkoekjes bakken. Op het wokstel. Wat vonden ze dat spannend. Zelf je eten maken. Daarna even naar buiten om hun energie kwijt te raken en daarna knutselen afgewisseld met af en toe even naar buiten. Het zijn kinderen die toch even anders zijn dan anderen en dit echt nodig hebben. Inspelen op dat wat ze vragen. Pleegje ging nog even mee om ze weg te brengen en toen bij thuiskomst ging het mis. Het was bijna te verwachten. Na zoveel spanning is de druk er ineens af. Bam! Dan barst de bom. Jammer, maar ook wel begrijpelijk. Dus 's avonds maar op tijd gegeten en op tijd in bed.

We hebben de afgelopen week ook een leuke activiteit gedaan met de kinderen. Het was een idee dat ik doorkreeg van de Family Factory. Ik krijg daar mails van met leuke ideeën om met kinderen te doen. Ik heb het iets aangepast naar eigen idee en gericht op mijn kinderen. Ik heb een groot blad papier gepakt en daarop vijf vragen gezet. Daar mochten ze allemaal iets onder schrijven.

Waar verheug je je op het komende jaar?
Wat zou jij het komende jaar  voor nieuws willen beginnen/leren?
Wat zou jij het komende jaar als gezinshuisactiviteit willen doen?
Wat zou jij als graag zelf willen doen en met wie?
Waar heb jij het komende jaar hulp bij nodig?

De antwoorden zijn heel divers. De één vult alleen maar leuke dingen in en de ander heeft ook echte leerpunten. Niet alleen maar willen leren om te voetballen of te turnen maar ook om  "gezelliger" te zijn.
De activiteit zelf was bedoeld om ze een keer één op één aandacht te geven. Dus ze kunnen dan kiezen of ze met André of mij iets willen doen. Maar dan kiezen er toch ook weer om iets met alleen de meiden te doen. Het geeft ons ook inzicht in hun behoeften. We hebben afgesproken dat we niet alle activiteiten zomaar kunnen doen. Want de gezinsactiviteiten lopen erg uiteen. van skydiven tot een vakantie naar Movie Park. En ze zijn nog slim ook. Ze hebben het een beetje met elkaar besproken en dan zijn er twee die als gezinshuis activiteit naar Movie Park willen. Dus als er twee zijn met één activiteit hopen ze dat dit zeker gaat gebeuren. Maar ze begrijpen ook wel dat sommige dingen gewoon erg duur zijn en we daar echt even over moeten nadenken. Maar we hebben er een jaar voor.!
Als we een activiteit gedaan hebben maken we een foto.  Van onze gezinshuisbegeleider kreeg ik een activiteiten slinger. Met vlaggen waarop je een foto van de activiteit kan plakken en zo kan je het hele jaar volgen wat we gedaan hebben. De kinderen vinden het super leuk. Zeker omdat je het ook visueel maakt door de vragen met antwoorden op te hangen maar ook de slinger.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten